Razlike med certifikati za rabljene avtomobile

03.08.2020

Certifikati za rabljena vozila se med seboj razlikujejo - bodite pozorni, kaj vam certifikat predstavlja!

Certificirani rabljeni avtomobili so rabljeni avtomobili, za katere je bil izdan certifikat. Slednji se med seboj razlikujejo in pomembno je, da prodajalec, predvsem pa kupec rabljenega avtomobila ve, kaj certifikat avtomobila pomeni in kako vpliva na morebitni nakupni proces rabljenega avtomobila.

Nekateri certifikati, ki ga prejmejo rabljeni avtomobili, se tako imenujejo le z namenom, da kupca pritegnejo in mu vzbudijo občutek varnosti, kar poveča možnost nakupa avtomobila. Ključno je, da kupec rabljenega avtomobila ve, na kakšen način je avtomobil prejel certifikat. To je še toliko bolj pomembno če vemo, da so pred desetletji certifikate »izumila« podjetja, ki so iskala dobro trženjsko alternativo izrazu »rabljeni« avtomobili. Ne obstaja torej objektivnega standarda, ki bi predpisoval, kaj mora rabljen avtomobil imeti, da prejme »certifikat« - to pa odpira veliko priložnosti za izdajalce potrdil in certifikatov, ki ne dodajo dejanske vrednosti kupcu avtomobila, temveč je njihov namen izključno, da se doseže podzavestno zaupanje v avtomobil, češ »tale avto se pa ne bo pokvaril, saj ima vendar certifikat!«.

Ključno je torej, o kakšnem programu certificiranih rabljenih avtomobilov govorimo.

Certificirani rabljeni avtomobili so lahko novejši modeli, ki se od drugih rabljenih avtomobilov razlikujejo po pregledu, prenovi in ​​certificiranju s strani proizvajalca ali drugega certifikacijskega organa. Običajno vključujejo podaljšano garancijo, posebno financiranje in dodatne ugodnosti. Luksuzni znamki Lexus in Mercedes-Benz sta med prvimi v 90. letih ustvarili programe certificiranih rabljenih avtomobilov. Nekateri certificirani rabljeni avtomobili se prodajajo samo pri pooblaščenih prodajalcih, specializiranih za določeno znamko avtomobilov. Takšni avtomobili so običajno stari pet let ali manj in nimajo več kot določenega števila kilometrov. Pogosto stanejo več kot avtomobili, ki jih potrdijo neodvisni organi, in imajo višje cene kot rabljeni avtomobili, ki niso certificirani.

Neodvisni programi lahko predstavljajo dobro vrednost in alternativo internim certifikatom, ki jih avtomobilom dodelijo pooblaščeni prodajalci vozil. Izjemno pomembno je, kateri neodvisni program za ocenitev stanja avtomobila izberemo. Namreč, nekateri neodvisni pregledovalci, ki izdajajo certifikate, imajo višje standarde kot zgoraj omenjeni pooblaščeni prodajalci, nekateri pa so pri svojih pregledih manj strogi in pedantni. Nekateri neodvisni programi za zagotovitev svoje objektivnosti in strokovnosti pri izvedbi pregleda rabljenega avtomobila in izdaji certifikata izvajajo tudi inšpekcijske nadzore svojih izvajalcev.

Ker se garancije, metodologije pregledov vozil in druge komponente različnih ponudnikov razlikujejo, naj bodoči kupci rabljenih vozil primerjajo različne ponudnike certificiranih pregledov rabljenih avtomobilov in ugotovijo, kaj najbolj odgovarja njihovim potrebam in pričakovanjem.

Enako velja za prodajalce rabljenih avtomobilov, ki želijo svoj avtomobil pozicionirati na način, da potencialni kupci prejmejo informacijo, da je avtomobil objektivno pregledan, da so znane vse morebitne napake avtomobila in da lahko kupci vse informacije o avtomobilu preverijo v Poročilu o stanju rabljenega avtomobila. Prodajalci rabljenih avtomobilov naj torej enako pazljivo preverijo, kateri pregledi in certifikati za rabljene avtomobile obstajajo in kateri ponudnik jim bo omogočil, da svoj avtomobil prodajo hitro in dobro.

Pri Autoanalitici se zavzemamo za dvig transparentnosti trga rabljenih avtomobilov. Vsak avtomobil, ki je pregledan z našo metodologijo in tako prejme certifikat Autoanalitica, pomeni korak bližje temu cilju.

Vir: Certified Pre-Owned Cars

© 2017 - 2021 Autoanalitica, vse pravice pridržane.