Prednosti in slabosti nakupa certificiranega rabljenega avtomobila

02.10.2020

Stanje vozila ob nakupu je velikega pomena. V kolikor se ne odločimo za nakup novega avtomobila je pomembno, da izberemo in kupimo rabljen avtomobil, ki je v primernem stanju.

 

Tako je, napisali smo v primernem stanju, ne v perfektnem stanju. Zavedati se moramo, da tudi avtomobili, ki novi zapeljejo iz prodajnega salona, lahko vsebujejo tovarniške ali druge napake vozila. Ne gre torej za vprašanje perfekcije, temveč za čimvečjo stopnjo informiranosti o stanju vozila pred nakupom. 

 

Redne kupce rabljenih avtomobilov interesirajo vozila s certifikatom, s katerim znižajo tveganja ob nakupu rabljenega avtomobila. Noben rabljen avtomobil ni popoln - kakšne so prednosti in morebitne pomankljivosti rabljenih vozil s certifikatom?

 

Prednost 1: Certificirani avtomobili ustvarjajo brezskrbnost


Občutek varnosti je glavna atrakcija nakupa certificiranega avtomobila. Tako kot kupcem novih avtomobilov, tudi ljudem, ki se odpeljejo domov s certificiranim rabljenim avtomobilom, ne bo potrebno skrbeti za okvare in draga popravila - še toliko bolj, če je certifikat povezan z garancijo. Rabljeni avtomobili s certifikatom so pogosto novejši modeli, ki so bili pred prodajo podrobno pregledani.

Skoraj vsi proizvajalci vozil ponujajo svoj certifikacijski program. Druge programe ustanovi prodajalec ali katera koli druga organizacija, ki se zavzema za večjo transparentnost trga rabljenih vozil.

 

Prednost 2: Avtomobili s certifikatom so vnaprej izbrani in pregledani


Tovarniški programi certificiranja, ki jih podpira proizvajalec avtomobila, imajo omejitve glede starosti in kilometrine rabljenega avtomobila. Odvisno od proizvajalcev avtomobilov morajo biti avtomobili, ki izpolnjujejo pogoje za certificiranje, stari največ štiri do šest let, omejitve so tudi pri maksimalnem številu prevoženih kilometrov, ki jih lahko ima avtomobil, da je podvržen certificiranju.

Trgovci sledijo kontrolnemu seznamu kontrolnih točk, katerih je običajno od 100 do 160.

Kadar pregled rabljenega avtomobila pokaže večje težave, je potrebno opraviti popravilo avtomobila. Prav zaradi tega trgovci raje izberejo manj podrobne preglede vozil za certificiranje. Ob nakupu rabljenega avtomobila moramo torej biti izjemno previdni, za kakšen pregled avtomobila gre, ter kakšen certifikat je avtomobil dejansko prejel.

Prednost 3: Popravila avtomobilov so zajeta v garanciji


Praviloma so novejša vozila, ki se prodajo drugemu lastniku, podvržena garanciji. Vsa morebitna popravila, ki so potrebna po preventivnem pregledu, so torej lahko krita iz primarne garancije. Na ta način kupec rabljenega avtomobila prejme vse informacije o vozilu, prodajalec pa jih lahko popravi brez dodatnih stroškov.

 

 

Pomislek 1: Certificirani rabljeni avtomobili stanejo več


Podroben pregled avtomobila nekaj stane. Prav tako imajo svojo ceno vsa potrebna popravila avtomobila.

Posledično so avtomobili s certifikatom dražji od primerljivega necertificiranega modela. Koliko dražji je certificiran avtomobil v primerjavi z avtomobilom brez certifikata? Za nizkoproračunski model je lahko razlika v ceni le nekaj sto evrov. Za luksuzni avtomobil lahko cena odstopa za nekaj tisoč evrov.

Zakaj naj vas višja cena vozila s certifikatom ne sme odvrniti od nakupa? Poleg dejstva, da boste imeli manj stroškov z vzdrževanjem in popravili vozila, kot če bi kupili avtomobil, ki ni bil podrobno preverjen in popravljen, boste ob nakupu rabljenega avtomobila s certifikatom upravičeni do bolj ugodnega financiranja avtomobila, morda tudi do nižje zavarovalne premije.

 

Pomislek 2: Še vedno je rabljen avtomobil, ki lahko povzroči težave


Ne glede na to, kako natančno je bil pregledan, ni nobenega zagotovila, da certificiran rabljen avtomobil v naslednjih nekaj letih ne bo imel težav. Vse, kar lahko storite, je, da zmanjšate tveganje. To pa je pri večjih življenjskih odločitvah ključno - odgovorno zmanjšujemo tveganja in si tako zagotavljamo bolj varno prihodnost.

 

 

Prednosti nakupa rabljenega avtomobila s certifikatom so očitne. Vabimo vas, da nam morebitna vprašanja o našem programu certificiranih rabljenih vozil pošljete na info@autoanalitica.si, ter da se ob naslednjem nakupu vozila odločite za Poročilo o stanju vozila - certifikat Autoanalitica.

 

 

Povzeto po prispevku.

© 2017 - 2021 Autoanalitica, vse pravice pridržane.