Splošno

Kaj pomeni, če ima vozilo oceno Autoanalitice?

Vozilo, ki ima oceno Autoanalitice, je bilo tehnično pregledano po zahtevnem postopku pri neodvisnem izvajalcu pregledov. Autoanalitica je vozilu glede na ugotovljeno stanje dodelila ustrezno oceno (od Ado D). 

Kako je ocena tehničnega stanja vozila izdelana?

Ocena tehničnega stanja vozila je izdelana na podlagi pregleda vozila s strani strokovno usposobljene osebe. Mesta pregleda so vnaprej določena in zajemajo vse najpomembnejše tehnične lastnosti vozila, kot na primer podvozje, karoserijo, električni in zavorni sistem, motor ipd.

Po opravljenem pregledu Autoanalitica izoblikuje končno poročilo o tehničnem stanju vozila ter mu dodeli oceno, ki ustreza dejanskemu stanju vozila v času pregleda. 

Kje in kako lahko dostopam do ocene?

Do ocene lahko dostopate preko neposredne povezave, ki jo prodajalec vozila objavi v prodajnem oglasu vozila, ali v primeru, če ste naročnik ocene, vam le to pošljemo po elektronski pošti. 

Ali ima ocena omejeno veljavnost?

Da, ocena Autoanalitice ima omejeno veljavnost.

Pravila veljavnosti ocene so naslednja:

  • Vozila do starosti 6 mesecev in do 5.000 prevoženih kilometrov - veljavnost ocene znaša 4 mesecev ali dodatnih 3.000  km
  • Vozila do 3 let starosti ali do 50.000 km - veljavnost ocene znaša 3 mesece ali dodatnih 2.000 km
  • Vozila do 5 let ali do 100.000 km - veljavnost ocene znaša 3 mesece ali dodatnih 1.500 km
  • Vozila nad 5 let in nad 100.000 km - veljavnost ocene znaša 2 meseca ali dodatnih 1.000 km

V primeru prekoračitve mesecev ali kilometrov navedenih zgoraj, je ocena neveljavna.

V takem primeru je potrebno pregled opraviti ponovno, vendar v omejenem obsegu.

Kdo opravlja preglede vozil?

Preglede vozil opravljajo izključno naši pogodbeni partnerji, ki so za to strokovno usposobljeni z dolgoletnimi izkušnjami.

Vsak izvajalec pregledov pred začetkom dela opravi posebno usposabljanje in dodatna usposabljanja tekom dela z namenom, da se delo opravi v skladu z najvišjimi standardi.

Autoanalitica prav tako opravlja reden nadzor nad delom izvajalcev pregledov.

Ali so ocene dostopne tudi po poteku veljavnosti?

Da, ocene ostanejo dostopne na spletni strani tudi po poteku njihove veljavnosti. Dostop do njih je mogoč le z vpisom VIN številke.

Za iskalce vozil

Ali moram za dostop do ocen in poročil o vozilih plačati?

Ne. Ocene vozil kot tudi poročila so dostopna brezplačno na spletni strani Autoanalitice oz. preko neposredne povezave, ki jo prodajalec vozila objavi v svojem oglasu. 

Ali lahko kot kupec naročim izdelavo ocene?

Seveda. Naročilo za oddajo pregleda lahko odda tako kupec kot prodajalec vozila. Vendar pa vam kot kupcu svetujemo, da se pred oddajo naročila posvetuje s prodajalcem, saj je potrebno pri oddaji naročila vnesti določene podatke o vozilu, ki so znane prodajalcu vozila. Hkrati pa je potrebno vozilo pripeljati na sam pregled, kar se morate kot kupec uskladiti sami s prodajalcem. 

 

Kaj je VIN številka in kje jo najdem?

VIN številka vozila oz. številka šasije je identifikacijska številka o vozilu.

Gre za 17 mesto kombinacijo črk in številk. Vsako vozilo ima lastno VIN številko. Najdete jo lahko na armaturni plošči ali karoseriji vozila, mora pa se ujemati s številko v prometnem dovoljenju, kar lahko tudi sami preverite pri prodajalcu vozil.

Na kaj moram paziti, ko pregledujem oceno in poročilo?

Pri pregledovanju ocene pazite, da se VIN številka na poročilu in vozilu ujema, kar pomeni, da dana ocena res pripada temu vozilu. Pazite tudi na veljavnost ocene, ki je določena na oceni in poročilu vozila. Ocena je omejena časovno in s številom kilometrov (več zgoraj).

Ali Autoanalitica jamči za dodeljeno oceno?

Autoanalitica nikakor ne jamči za pravilnost ocene! Ocena Autoanalitice pomeni le strokovno mnenje in dodatno pomoč kupcem pred nakupom vozila in ne pomeni zavezujoče informacije.

Autoanalitica ne odgovarja za nikakršne napake na vozilu, ki so nastale pred samim pregledom kot tudi ne za napake, ki bi se morebiti pojavile po opravljenem pregledu in dodelitvi ocene. Še posebej velja poudariti, da so vozila sestavljena iz številnih delov, katerih dejansko stanje se lahko bistveno spremeni že nemudoma po samem pregledu vozila, brez kakršnega koli vpliva Autoanalitice ali njenega pregleda.

Ali Autoanalitica lahko preveri, če so kilometri na vozilu prevrteni?

Autoanalitica ne more z gotovostjo trditi, ali so kilometri na vozili prevrteni. Bomo pa vam podali strokovno mnenje glede resničnega števila kilometrov glede na celotno stanje vozila. 

Za prodajalce vozil

Ali se moram za oddajo naročila na strani registrirat?

Da. Pri oddaji naročila je registracija na spletni strani obvezna. Z vašim uporabniškim imenom in geslom lahko nato dostopate do svojega profila, kjer so objavljeni podatki o vaših vozilih, stanju pregledov, kakor tudi dostopi do veljavnih in preteklih ocen vozil.

Kako lahko plačam oceno?

Oceno lahko plačate preko UPN naloga ali s kreditno kartico (PayPal).

Kaj če na vozilu prekoračim omejeno številko kilometrov? Ali je ocena še veljavna?

Ocena vozila ima omejeno veljavnost. Več o veljavnosti ocene si preberite zgoraj pod vprašanjem "Ali ima ocena omejeno veljavnost?".

Kaj če se je vozilo bistveno spremenilo po samem pregledu (npr. sem imel nesrečo)?

V primeru, da se je vozilo bistveno spremenilo po opravljenem pregledu, morate te informacije nujno sporočiti Autoanalitici. Ocena v takem primeru ne ustreza dejanskemu stanju vozila in Autoanalitica  jo mora odstraniti s strani oz. opraviti ustrezne prilagoditve.

Ali sem kot trgovec z vozili upravičen do kakšne ugodnosti?

Če bi želeli oceniti večje število vozil, nam prosim pišite na naš elektronski naslov info@autoanalitica.si, da bomo zadevo uredili individualno.

Kje lahko opravim pregled?

Preglede vozil je mogoče opraviti le pri naših pogodbenih partnerjih. Trenutno preglede opravljamo le v Ljubljani in okolici, vendar pa bomo nove lokacije dodajali v najkrajšem možnem času, o čemer boste seveda obveščeni. 

Kako lahko naročim oceno vozila?

Najprej izpolnite obrazec za registracijo novega uporabnika z osebnimi podatki, nato pa vnesite podatke o vozilu, katerega pregled želite opraviti in določite želeni kraj in čas pregleda ter način plačila.

Po oddaji naročila vam pošljemo potrditveno sporočilo o prejemu naročila. Najkasneje v roku 24ur oz. prvi delovni dan od potrditvenega sporočila vam bomo potrdili točen datum, uro pregleda in lokacijo, ter navodila v zvezi s plačilom storitve. Nato sledi postopek pregleda (več spodaj). 

Kako poteka postopek pregleda vozila?

Na dogovorjen termin in lokacijo pripeljite vozilo k izvajalcu pregleda.

Ob dostavi vozila vam bo izvajalec pregleda sporočil, kdaj bo pregled opravljen in kdaj je prevzem vozila mogoč. Pregled običajno traja od 3 do 4 ure.

Ob dogovorjeni uri je vozilo mogoče prevzeti, ocena in poročilo pa bosta izdelana najkasneje v 3 delovnih dneh od oprave pregleda, o čemer vas bomo obvestili po elektronski pošti. Do ocene in poročila dostopate na naši spletni strani preko svojega profila.

Ali je mogoče pregledat vsa vozila?

Autoanalitica trenutno omogoča le pregled in ocenjevanje osebnih bencinski in dizelskih vozil. V kratkem pa bo na voljo tudi pregled električnih in hibridnih vozil. 

Ali lahko Autoanalitica zavrne opravo pregleda?

Da. Autoanalitica lahko po lastni presoji zavrne opravo pregleda.  

Ali lahko poročilo naložim na svoj računalnik?

Seveda. Poročilo lahko naložite s svojega profila na spletni strani in uporabite za nadaljnjo prodajo vozila.

Kako lahko pridobim značko Autoanalitice za sliko pregledanega vozila?

Značko Autoanalitice je mogoče pridobiti po opravljenem pregledu in dodelitvi ocene. Na svojem profilu lahko naložite sliko, značka pa se bo avtomatsko pojavila na sliki vašega vozila.

© 2017 - 2021 Autoanalitica, vse pravice pridržane.