Kupci se obračajo k rabljenim avtomobilom

07.07.2020

Ko zadiši po krizi, se kupci obračajo od novih proti rabljenim vozilom.

 

To ni le intuicija, to potrjujejo številke. Kratka analiza ključnih metrik financiranja vozil v ZDA je pokazala, da se na trg rabljenih vozil selijo tisti kupci, ki sicer kupujejo nova vozila.

  • Prva metrika so obrestne mere.

Višina obrestne mere za financiranje nakupa vozila je med drugim odvisna tudi od višine in konstantnosti prejemkov kupca vozila. Omenjena analiza razkriva, da so obrestne mere za financiranje nakupa rabljenih avtomobilov padle na najnižji nivo vse od januarja 2018. Med drugim tudi zato, ker se med kupci rabljenih avtomobilov med krizo pojavljajo tudi kupci, ki sicer kupujejo nove avtomobile, za kar je potrebna boljša kreditna sposobnost. Zdaj s svojo kreditno sposobnostjo lahko dobijo bolj ugodno obrestno mero pri nakupu rabljenega avtomobila, kot siceršnji povprečni kupec rabljenega avtomobila.

  • Druga metrika je polog.

Ljudje, ki imajo prihranjenega več denarja ali ki imajo večji razpoložljivi dohodek, lahko večji del le-tega namenijo pologu ob nakupu vozila, ter tako manjši del vrednosti avtomobila namenijo kasnejšemu odplačevanju, ki vključuje tudi plačevanje obresti. Povprečni polog ob nakupu rabljenega vozila je po omenjeni analizi junija leta 2020 znašal okoli 3.200 USD in je prvič po letu 2007 presegel 3.000 USD. K temu so vsekakor pripomogli kupci, ki sicer kupujejo nova vozila, in so zdaj del presežnega dohodka ali prihrankov namenili pologu, drugi del pa bodo financirali - tudi tega bolj ugodno kot sicer, kot smo lahko prebrali v zgornji točki.

  • Tretja metrika je "negative equity".

Gre za situacijo, ko je vrednost, ki jo mora kupec še financirati, večja od dejanske vrednosti vozila. Teh situacij je v času, ko pišemo ta nasvet in ko je bila napravljena omenjena analiza, vedno manj.

  • Četrta metrika je navzkrižno nakupovanje.

Ne nujno nakup, vsekakor pa nakupovanje. Namreč, 29% kupcev novih vozil je bilo med majem in junijem leta 2020 pripravljeno kupiti tudi rabljeno vozilo, kar je več kot med januarjem in marcem leta 2020, ko je bilo takih primerov 24%.

 

Razvidno je, da vse več kupcev išče dejansko vrednost v tem, kar kupuje - tudi pri nakupu avtomobila. Nič nenavadnega torej ne bo, če bomo v prihodnosti videli dodatne ponudbe prodajalcev vozil namenjene tistim kupcem, ki želijo in zahtevajo najvišjo vrednost. Gre za programe odličnosti, atraktivne ponudbe certificiranih rabljenih avtomobilov in podobno.

 

Bodite pazljivi pri nakupu rabljenega vozila in ne odstopajte od najvišjega standarda! Preverite stanje rabljenega vozila pred nakupom pri Autoanalitici. 

 

Več o omenjeni analizi trga rabljenih vozil preberite na: Edmunds Experts Say More Car Shoppers Are Turning to the Used Market During COVID-19

© 2017 - 2020 Autoanalitica, vse pravice pridržane.