Kaj so certificirana rabljena vozila?

01.08.2020

Certificirana rabljena vozila so rabljena vozila, za katere je bil izdan certifikat. Certifikati se med seboj razlikujejo in pomembno je, da prodajalec, predvsem pa kupec rabljenega vozila ve, kaj certifikat vozila pomeni in kako vpliva na morebitni nakupni proces rabljenega vozila.

Nekateri certifikati, ki ga prejmejo rabljena vozila, se tako imenujejo le z namenom, da kupca pritegnejo in mu vzbudijo občutek varnosti, kar poveča možnost nakupa vozila. Ključno je, da kupec rabljenega vozila ve, na kakšen način je vozilo prejelo certifikat. To je še toliko bolj pomembno če vemo, da so pred desetletji certifikate »izumila« podjetja, ki so iskala dobro trženjsko alternativo izrazu »rabljena« vozila. Ne obstaja torej objektivnega standarda, ki bi predpisoval, kaj mora rabljeno vozilo imeti, da prejme »certifikat« - to pa odpira veliko priložnosti za izdajalce potrdil in certifikatov, ki ne dodajo dejanske vrednosti kupcu vozila, temveč je njihov namen izključno, da se doseže podzavestno zaupanje v vozilo, češ »tale avto se pa ne bo pokvaril, saj ima vendar certifikat!«.

Ključno je torej, o kakšnem programu certificiranih rabljenih vozil govorimo.

Certificirana rabljena vozila so lahko novejši modeli, ki se od drugih rabljenih avtomobilov razlikujejo po pregledu, prenovi in ​​certificiranju s strani proizvajalca ali drugega certifikacijskega organa. Običajno vključujejo podaljšano garancijo, posebno financiranje in dodatne ugodnosti. Luksuzni znamki Lexus in Mercedes-Benz sta med prvimi v 90. letih ustvarili programe certificiranih rabljenih vozil. Nekatera certificirana rabljena vozila se prodajajo samo pri pooblaščenih prodajalcih, specializiranih za določeno znamko vozil. Takšna vozila so običajno stara pet let ali manj in nimajo več kot določenega števila kilometrov. Pogosto stanejo več kot vozila, ki jih potrdijo neodvisni organi, in imajo višje cene kot rabljena vozila, ki niso certificirana.

Neodvisni programi lahko predstavljajo dobro vrednost in alternativo internim certifikatom, ki jih vozilom dodelijo pooblaščeni prodajalci vozil. Izjemno pomembno je, kateri neodvisni program za ocenitev stanja vozila izberemo. Namreč, nekateri neodvisni pregledovalci, ki izdajajo certifikate, imajo višje standarde kot zgoraj omenjeni pooblaščeni prodajalci, nekateri pa so pri svojih pregledih manj strogi in pedantni. Nekateri neodvisni programi za zagotovitev svoje objektivnosti in strokovnosti pri izvedbi pregleda rabljenega vozila in izdaji certifikata izvajajo tudi inšpekcijske nadzore svojih izvajalcev.

Ker se garancije, metodologije pregledov vozil in druge komponente različnih ponudnikov razlikujejo, naj bodoči kupci rabljenih vozil primerjajo različne ponudnike certificiranih pregledov rabljenih vozil in ugotovijo, kaj najbolj odgovarja njihovim potrebam in pričakovanjem.

Enako velja za prodajalce rabljenih vozil, ki želijo svoje vozilo pozicionirati na način, da potencialni kupci prejmejo informacijo, da je vozilo objektivno pregledano, da so znane vse morebitne napake vozila in da lahko kupci vse informacije o vozilu preverijo v Poročilu o stanju rabljenega vozila. Prodajalci rabljenih vozil naj torej enako pazljivo preverijo, kateri pregledi in certifikati za rabljena vozila obstajajo in kateri ponudnik jim bo omogočil, da svoje vozilo prodajo hitro in dobro.

Pri Autoanalitici se zavzemamo za to, da dvignemo transparentnost trga rabljenih vozil. Vsako vozilo, ki je pregledano z našo metodologijo in tako prejme certifikat Autoanalitica, pomeni korak bližje temu cilju.

 

Vir: Certified Pre-Owned

© 2017 - 2021 Autoanalitica, vse pravice pridržane.