Izpoved iskalca idealnega rabljenega vozila

13.03.2019

Želim si idealno vozilo.

 

Star sem dovolj, imam službo, nimam otrok, večino časa preživim v Ljubljani, vikende pa izkoristim za izlet na morje, v hribe ali za obisk staršev. Prevozna sredstva, ki jih uporabljam, so LPP mestni avtobus, BicikeLJ, ob vikendih pa uporabim vlak / primestni avtobus, ali pa si od staršev izposodim avto.

Čas je, da si kupim svoj avto. Ta mi bo omogočil svobodo, neodvisnost od voznih redov in razpoložljivosti drugih.

Vendar, kateri avtomobil je pravi zame?

 

                                 ---> Naj kupim novo ali rabljeno vozilo? <---

 

Vem, kaj si realno lahko privoščim glede na privarčevana sredstva, zato vsak dan prevrtim avto.net, kjer je primarni filter: zgornji limit cene. Neverjetno, kako neprivlačna je izbira! Morda je čas, da si plačo obremenim s kreditom, da vzamem boljši, varnejši avto. Novega Renaulta ali pa rabljenega Audija.

Če kupim nov avtomobil, bo dišal po novem, imel bo garancijo nekaj let, bo brez napak, vse bo super! Vse, razen cene. Pravijo, da ko bom nov avtomobil zapeljal iz salona, bom že izgubil 30% vrednosti vozila.

Če kupim rabljen avtomobil, bo dišal po kateri koli dišavi, ki jo je izbral prodajalec, a to zares ni pomembno. Pri nakupu rabljenega vozila imam večje skrbi, saj imam omejene informacije o stanju avtomobila, zgodovini, ohranjenosti, ne vem, kako ga je prejšnji voznik vozil, ali ima prave kilometre in ali gre zaupati (pre)prodajalcu. Koliko vrednotim to ne-vedenje, si upam tvegati in kupiti rabljeno vozilo?

Odločim se kupiti rabljeno vozilo, a le, če najdem način, da minimiziram možnost, da kupim rabljen avto z napako.

 

                                       ---> Kateremu prodajalcu lahko zaupam? <---

 

(Pre)prodajalcev rabljenih vozil je veliko. Nekateri imajo lepe salone, drugi so na blatno parkirišče parkirali nekaj bleščečih vozil in ob njih postavili kolibo, v kateri boste podpisali pogodbo o nakupu vozila in o financiranju. Nekateri uvažajo vozila iz tujine – nemške ceste so avtom bolj prijazne! Eni nudijo garancijo (ki mi v določeni meri pripada že po Zakonu), drugi so bolj prijazni pri financiranju vozila, tretji imajo dobra mnenja na Facebooku in Googlu, četrti mi dovolijo, da pripeljem s seboj mehanika, da potrdi, da je avto super, peti ne skrivajo, da ima rabljeno vozilo nekaj napakic, ampak lahko hitro uredijo popravila, šesti so zaupanja vreden prodajalec na avto.net, sedmi svoja vozila pregleda ali da pregledati strokovnjakom, ki stojijo za Poročilom o stanju rabljenega vozila …

--- --- ---

Opcij je ogromno, strani na avto.net neomejeno, apetiti veliki, proračun raztegljiv.

Odločim se za dizla (avto bo najpogosteje uporabljen za vikend izlete), limuzino (redko prevažam »tovor« več oseb), primerno prostornino in moč motorja glede na moje preference. Dodam še filter bluetooth (prostoročno telefoniranje in glasba po izbiri!), notranjost v usnju (to mi je všeč), strešno okno (veter v laseh za vožnjo ob morju) in 4x4 pogon (v mislih imam zasnežene smučarske izlete).

Avto.net (ali mobile.de …) mi pokaže lep nabor BMW 3 in 5 xdrive, Audi A4 in A6 Quattro, Volkswagen Passata 4motion in še nekaj drugih vozil. Izberem si jih nekaj, ki mi glede na barvo, posamezne malenkosti s slik in dostopnih podatkov, ter lokacijo prodajalca najbolj odgovarjajo.

Na voljo imam 4 glede na ceno, prevožene kilometre, moč in funkcionalnost primerljiva vozila. Naj si vzamem čas in obiščem vse 4 prodajalce? Katero metodo odločanja naj še uporabim, da se bom lažje in pravilno odločil za konkretno rabljeno vozilo?

 

Predlagamo, da se v taki situaciji odločite tako:

 

  • 1) če imajo nekatera od izbranih vozil certifikat objektivnega ocenjevalca stanja vozila (Autoanalitica), se odločim in grem pogledati to vozilo. Če bo v živo vse, kot mora biti, ni več potrebe, da izgubljam čas z ostalimi vozili;

 

  • 2) če imajo vsa izbrana vozila certifikat objektivnega ocenjevalca stanja vozila (Autoanalitica) preverim, kaj so omenjeni (preventivni) pregledi rabljenih avtomobilov odkrili pri posameznih vozilih. Glede na ugotovitve se odločim za nakup določenega rabljenega vozila;

 

  • 3) če nima nobeno vozilo certifikata objektivnega ocenjevalca stanja vozila (Autoanalitica) pokličem prodajalce vozil in jih povprašam, zakaj posamezen avtomobil nima opravljenega pregleda in objavljenega Poročila o stanju rabljenega vozila. Glede na odgovore se odločim za konkretno vozilo. Če prodajalec trmasto nasprotuje izvedbi pregleda obstaja večja možnost, da je z vozilom kaj narobe. Če vam prodajalec rabljenega avtomobila privoli v pregled pri Autoanalitici se dogovorite še o financiranju (kupec, prodajalec, deljeno). Glede na rezultat pregleda se odločite o nakupu.

 

Da povzamemo:

 

1. Koliko denarja lahko odštejete za rabljeno vozilo?

2. Naredite si listo željenih rabljenih vozil.

3. Preverite cene vozil.

4. Poiščite bližnje lokacije, ki prodajajo željena vozila.

5. Preverite zgodovino rabljenega vozila.

6. Kontaktirajte prodajalca vozila.

7. Opravite testno vožnjo.

8. Opravite preventivni pregled vozila. (https://www.autoanalitica.si/naroci-oceno)

9. Pogajajte se za ceno.

10. Opravite birokracijo.

 

O tem smo pisali tudi na: https://www.autoanalitica.si/blog/10-korakov-do-nakupa-rabljenega-vozila

 

 

© 2017 - 2020 Autoanalitica, vse pravice pridržane.