Certificirani rabljeni avtomobili

13.07.2020

Zakaj je dobro, da pred nakupom ali prodajo rabljenega avtomobila izvedete pregled vozila? Ter nadalje, zakaj si vsi pregledi rabljenih avtomobilov niso enaki?

Slišali ste že za primere, ko kupec rabljenega avtomobila pred nakupom ni izvedel preventivnega pregleda avtomobila, ter to obžaloval, ko so se mu po nakupu začele pojavljati napake na avtomobilu. V tem primeru obstajajo različni mehanizmi, kako urediti neljubo situacijo (objektivni roki, dogovor s prodajalcem rabljenega avtomobila in podobno).

Seveda pa obstajajo tudi primeri, ko je kupec rabljenega avtomobila pred nakupom izvedel preventivni pregled avtomobila, a je kljub temu po nakupu z avtomobilom imel težave. S 100% sigurnostjo seveda ni mogoče napovedati prihodnosti in morebitnih okvar na avtomobilu, a temeljiti, strokovni pregledi rabljenih avtomobilov se dobro približajo tej sigurnosti.

Obstajajo namreč različni načini, kako izvedemo preventivni pregled avtomobila pred nakupom.

Sami preverimo avtomobil

Ko nas zanima stanje rabljenega avtomobila, ki ga kupujemo, moramo primarno zaupati svojemu instinktu. Ali se nam zdi, da je prodajalec iskren, da je avtomobil primerno uporaben in vozen? Imeti občutek, da je nekaj dobro ali da nekaj ni dobro, je nujni začetek vsakega nakupa - ne le rabljenega avtomobila. Nikakor pa ne priporočamo, da se pri nakupu rabljenega avtomobila zanašate le na svojo intuicijo! 

K ogledu avtomobila povabimo prijatelja

Imate med prijatelji ali družinskimi člani nekoga, ki se spozna na avtomobile? To je pogosta izbira pri analizi rabljenega avtomobila. Namreč, nekdo, "ki se spozna na avte", lahko deluje kot strokovnjak, ki dvomi v stanje avtomobila, ter tako izvaja pritisk na prodajalca avtomobila in posledično na ceno avtomobila. S tem ni nič narobe, a ta način preventivnega pregleda avtomobila pred nakupom pogosto ne prinaša dobrih rezultatov. Konkretno, fokus je na vzbujanju dvoma in nižanju cene, ne pa na dejanskem odkrivanju morebitnih napak na avtomobilu. Prav lahko se torej zgodi, da kljub dobrim namenom, stanje avtomobila ni razkrito.

Ogled vozila nam opravi strokovnjak avtomehanik

Bolj kot "prijatelj, ki se spozna na avte", je priporočljivo, da se aktivira strokovnjak avtomehanik. Avtomehanik lahko strokovno preveri ključne aspekte delovanja avtomobila. Poleg tega je zgoraj omenjena intuicija pri avtomehaniku bolj razvita, saj iz prakse ve, katere okvare vozila so najbolj pogoste. A pozor, niso vsi avtomehaniki enako usposobljeni za podajo mnjenja o stanju rabljenega avtomobila! Avtomobili se med seboj razlikujejo, avtomehanik morda nima dostopa do vse diagnostične opreme za preverjanje rabljenih avtomobilov, ter nima izdelanega sistematičnega pregleda avtomobila. Nenazadnje, strokovnjaka avtomehanika lahko spravite v neljub položaj, ko ga povabite, da oceni stanje avtomobila, ter se naknadno izkaže, da zaradi zgoraj omenjenih omejitev česa ni preveril, kar se po nakupu izkaže za pokvarjeno. 

Za oceno stanja avtomobila naročimo certificiran pregled avtomobila

Ne pozabimo - cilj pregleda avtomobila je, da ugotovimo objektivno stanje avtomobila. Objektivno stanje lahko ocenimo tako, da pregled vozila izvedemo strokovno, metodološko in po najvišjih strokovnih standardih. Nujno je torej, da preventivni pregled pred nakupom rabljenega avtomobila izvede strokovna ustanova ali izvajalec, ki je metodološko strokovno usposobljen za izvajanje preventivnih pregledov rabljenih avtomobilov. Na ta način si zagotovimo, da bo ocena stanja avtomobila objektivna ter bo zajemala vse potrebne točke pregleda. Certificiran pregled rabljenega avtomobila vam zagotavlja Autoanalitica. Preventivni pregled rabljenega avtomobila je Autoanalitica razvila strokovno in na način, da zagotavlja največjo možno objektivnost vsakega pregleda rabljenega avtomobila. Ko boste torej kupovali ali prodajali rabljen avtomobil, preventivno opravite pregled avtomobila in naročite certifikat Poročilo o stanju vozila pri Autoanalitici. S tem boste v največji možni meri znižali vsa tveganja, ki izhajajo iz stanja rabljenega avtomobila pri prodaji ali nakupu rabljenega avtomobila.

 

 

Preverite avtomobil: Preventivni pregled avtomobila Autoanalitica

© 2017 - 2021 Autoanalitica, vse pravice pridržane.